Mylly

Uusi mylly rakennettiin kuonatiilestä vuonna 1898 vanhalle myllypaikalle. Fiskarsin myllyn kerrotaan olleen pitäjän suosituin ja se oli toiminnassa aina 1950-luvulle asti.

Fiskarsin alkuperäinen mylly oli vilkkaassa käytössä jo 1620-luvulla eli ennen itse rautaruukin perustamista. Ei kuitenkaan ole tarkkaan tiedossa kuinka pitkään Fiskarsinjoen varrella on ollut mylly. Vaikuttaa siltä, että aluksi ruukilla oli oma mylläri joka mainitaan ensi kerran vuonna 1672, mutta vuonna 1691 oli paikka vuokrattavana. 

Fiskarsin myllyllä oli yhteinen kouru masuunin kanssa ja ne käyttivät vuorotellen vesivoimaa. Fiskarsinjoki on tunnettu ajoittaisesta vedenpuutteesta ja siksi myllyssä oli vain kaksi paria jauhinkiviä. Mylly oli vilkkaassa käytössä sillä ruukki toimitti jauhoja myyntiin Tukholmaan. Mahdollisesti Räävelistä tuotiin viljaa joka jauhettiin täällä ja myytiin eteenpäin. Myös maanviljelijät lähialueilta jauhoivat viljansa Fiskarsissa.
 

Myllystä lisää mediaoppaassa: https://tarinasoitin.fi/mylly


← Takaisin

Lisää kategoriassa Historia & arkkitehtuuri

Slaggbyggnaden

"Slaggbyggnaden" rakennettiin tehtaan ruokalaksi vuonna 1842. Rakennettu slagitiilistä ja rapattu päältä. Nykyään rakennus on Fiskarsin museon käytössä....

Lue lisää

Fiskars Wärdshus

Wärdshuset on kunnianarvoisa majatalo vuodelta 1836 ja se palvelee edelleen vieraitaan ravintolana ja hotellina.

Lue lisää

Ruukinkonttori

Fiskarsin vanhin säilynyt rakennus on Ruukinkonttori vuodelta 1765. Nykyään rakennus on Fiskars Kiinteistöjen toimistokäytössä.

Lue lisää

Hienotaepaja

Hienotaepaja rakennettiin alun perin Carl Ludvig Engelin piirtämänä vuonna 1832. Nykyään rakennuksessa toimii Hotel Tegel, kokouskeskus sekä hotelli.

Lue lisää