TuliValo

TuliValo:n viiden viikon mittainen teemakausi tuo valotaidetta ja ääni-installaation keskelle pimeintä syksyä. Teemakauden aikana esitellään korkeatasoisia, vahvoja teoksia sekä Ruukin ulkoalueilla että Kuparipajan Mustan Salin näyttelytilassa. Näyttelytilassa on teoksia neljältä taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä, ulkoalueilla on esillä kaksi teoskokonaisuutta.

Kuparipajan Mustan Salin teokset:

  • Timo Ahon performatiivinen valoveistos Breathe luo käsitteellisiä siltoja nykyteknologiaan ja sen suomiin mahdollisuuksiin, yhteiskunnassa vallitsevaan kulutuskulttuuriin, sekä ihmisen vaikeaselkoiseen luontosuhteeseen antamalla katsojalle mahdollisuuden vapaaseen tulkintaan ja omiin johtopäätöksiin.
  • Kari Alosen teos Valon verkostossa muistuttaa alueen asukkaiden yhteenkuuluvuudesta. Samalla se käy vuoropuhelua ja esittää kysymyksiä "missä olen " ja "minne menen". Alosen valoteos heijastuu itseään suurempana ympäristöönsä. Teos herättää katsojan mielessä kullekin omat mietteensä, mutta kaikkia se muistuttaa mahdollisuuksista, joita meille on tarjolla - kun valoisalla mielellä verkostoidutaan.
  • Laura Murtomaan Ihmiset älkää pelätkö ääni-installaatio  on näinä pimeinä aikoina kirjoitettu rohkaisuksi itselle ja pyynnöksi toisille, jotta näkisimme valon toisissamme ja itsessämme. Se on antirasistinen ja antifasistinen alkusoitto suomeksi, saameksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Päivi Alajuntin yhteisöllinen 100 rauhankynttilää raottaa pimeyden ja hiljaisuuden verhoa valon ja toivon näkökulmasta. Teoksen nimi viittaa vuonna 2018 käytyyn traagiseen sisällissotaan, jonka paikallisena näyttämönä oli Tammisaaren punavankileiri. Lasten kirjoittamat toiveet rauhasta, sen jatkumisesta tai palauttamisesta sotaa käyville alueille, muistuttavat päivittäisten rauhantekojen tärkeydestä. 100 rauhankynttilää kutsuu meitä kaikkia avaamaan sydämemme rakkaudelle, valolle ja rauhalle. Esitys järjestetään 1.12.2018 klo 17.

Ulkoteokset, Vanhan myllyn luona, sekä INKO-puistossa:

  • Tarja Ervastin Promenadi -teos sijoittuu INKO-puiston tuntumaan. Joenrantapuistossa käyskentelee hahmoja menneisyydestä - säätyläisrouva lapsensa kanssa, yrttipuutarhaa hoitava puutarhuri, kylpevä neito ja nuoripari. Teräspeilistä ja valosta valmistetuissa veistoksissa heijastuvat joenrannan maisemat ja itse katsojat. Tarja Ervastin Promenadi-teoksen veistokset esitettiin ensi kertaa Oulun valotaidetapahtumassa vuonna 2013 Hupisaarilla. Oululainen apteekkari Johan Julin perusti Hupisaarille yrttipuutarhan 1800-luvulla lääkkeiden valmistusta varten. Hänen pojastaan, apteekkari Johan von Julinista tuli Fiskarsin ruukin omistaja ja kehittäjä.
  • Taru Samolan, Annika Lintervon & Inka Yli-Tepsan Ruukki ennen meitä yhteisteosksen keskiössä ovat vanhat Fiskarsin kylän ihmisistä ja miljööstä otetut valokuvat, joita vedostetaan 1800-luvulla kehitettyä syanotypiamenetelmää käyttäen. Tekniikan avulla valokuva valotetaan ympäristöön sulautuville luonnonmateriaaleille, kuten kivipinnoille, puulle ja kankaalle. Teokset sijoitetaan joen rannalle Fiskarsin Ruukin keskustaan, Vanhan Myllyn läheisyyteen ja niihin kohdistuva valo tuo ne katsojille näkyväksi. Kylän ihmiset ennen meidän aikaamme herätetään hetkeksi eloon.

 

Tulivalo-taidetapahtuman yhteydessä järjestetään taidepaja 16.11. klo 17-20, jonka aikana halukkaat voivat tulla kokeilemaan syanotypiavedostusta. Kaikille avoin työpaja järjestetään Tako- talolla. Työpajaan osallistuvien tulisi toimittaa valokuva viimeistään 9.11. joko digitaalisesti mahdollisimman hyvälaatuisena osoitteeseen tarusamola@gmail.com tai paperiversiona joko Tarulle (0407159963), Inkalle (0407253350) tai Annikalle (0407023267)

Teemakausi on Fiskars Villagen tuottama ja Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taitelijoiden osuuskunta Onoman taiteilijaryhmän - Päivi Alajuntin, Tarja Ervastin ja Maija Mustonen koollekutsuma.

Yhteistyökumppaneina toimii Desico ja radiofiskars.

 

Avajaiset 27.10.2018 klo 17,  Kuparipajan Musta Sali.

Avajaisten jälkeen ulkoteokset ovat nähtävillä ympäri vuorokauden koko teemakauden ajan ja Kuparipajan Mustan Salin teokset ovat nähtävillä keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-21.

 

Tervetuloa viihtymään tunnelmalliseen Fiskarsin Ruukkiin ja ottamaan pimeäaika ilolla vastaan.

 


← Takaisin

Aika

2018-10-27 2018-12-01 27.10.2018 — 01.12.2018

Aika

Teokset nähtävillä  27.10 - 1.12.2018.

Sisäteokset: Kuparipajan Musta Sali ke - su klo 12 - 21

Ulkoteokset: Ympäri vuorokauden nähtävillä teemakauden ajan

100 Rauhankyttilää teos la 1.12, Kuparipajan Musta Sali klo 17.

Paikka

Sisäteokset: Kuparipajan Musta Sali. Osoite: Kuparivasarantie 5, 10470 Fiskars. (nro 6 kartalla)

Ulkoteokset: Vanha Mylly ja Inko-puisto (nro 11 ja 16 kartalla)

Kartta: https://www.fiskarsvillage.fi/A4_kartta_PDF.pdf

 

Yhteystiedot

Fiskars Village

Jouni Virtanen

jouni.virtanen@fiskars.com , +358440277606