Vinkit metsäretkelle Fiskarsiin!

Kategoriat: Vinkit vierailuun
Syksy koputtaa ovea ja kelit ovat hellineet Fiskarsissa. Nyt kannattaa suunnata luontoon nauttimaan raikkaasta ilmasta ja luonnon antimista.

Fiskars on paitsi upea kulttuurikohde myös upea luontokohde. Syyspäivän voi viettää nauttien luonnosta ja hyvistä eväistä. Tässä tulee vinkkejä onnistuneeseen luontoretkeen Fiskarsissa:

rissla-fiskars-village

rissla-laavu-fiskars-village

rissla-pelto-fiskars-village

 

Rissla-metsäpolku-metsähoito-fiskars

Fiskars Village Risslan metsäpolku

rissla-putous-fiskars-village

Suuntana Fiskarsin tori

Fiskarsiin pääse helpoiten omalla autolla tai junalla Karjaalle ja sieltä taksilla perille asti. Jo ennen ruukkialuetta pääsee ihastelemaan monipuolista luontoa; laiduntavia lehmiä, peltomaisemaa ja ruukin jalopuita. Varo vikkeliä peuroja jotka monesti mutustelevat jotain tien poskessa. Mikäli tulet omalla autolla, kannattaa se jättää Fiskarsin torin parkkipaikalle (kartalla nro 20). Torilla olet lähellä sekä palveluja, reitin aloituspistettä, että wc-tiloja.

Eväät

Retki ei ole retki ilman kunnon eväitä. Suosittelemme siis saapuessasi suuntaamaan heti Cafe Antiqueen, jossa vastapaistetut korvapuustit ja sämpylät odottavat lämpiminä. Kannattaa pakata mukaan tyhjä termospullo ja täyttää se tuoreella kahvilla Cafe Antiquessa. Korvapuustisten lisäksi myynnissä on suolaista evästä ja snackseja.

Cafe Antique on avoinna syyskuussa ma-su klo 11-16.

Reitille

Risslan metsäpolku alkaa Suutarinmäeltä. Ennen polulle lähtemistä, kannattaa hoitaa wc-käynti torin wc-tiloissa. Aloituspiste näkyy kartassa. Lataa kartta tästä: https://www.fiskarsvillage.fi/app/uploads/2018/11/fiskarspuulaji-metsapolkuesite_2020_420x297.pdf ja suuntaa reitille. Muistathan pukea kunnon jalkineet, maasto on paikoin epätasaista. Reitti ei ole esteetön, mutta soveltuu myös perheen pienimmille, aikuisen valvomana.

Risslan metsäpolku johtaa Risslan vanhan vesivoimala rakennelmien luokse. Risslan pato ja sähkövoimala rakennettiin vuonna 1899 Fiskarsin ruukin lisääntyneen sähköntarpeen takia. Nykyään paikalla on komeat rauniot joiden läpi vesi virtaa upeana koskena alas rinnettä. Rakennelmat ovat heikot ja niillä kiipeäminen on kielletty! Ennen polku kulki putousta pitkin alas pellolle, mutta se siirrettiin eroosiohaittojen minimoimisen vuoksi. Käytäthän ainoastaan merkattuja ja kartassa näkyviä reittejä.

Matkan varrella kohtaa monenlaista maastoa; talousmetsää, peltomaisemaa ja mäntykangasta. Koko reitti on noin 4km pitkä (laavulle n. 2 km).

Tauko tekee terää

Risslan laavu on oiva taukopaikka. Laavulla voi tehdä tulet (mikäli ei ole metsäpalovaaraa) ja lämmitellä eväitä syödessä. Laavulta löytyy polttopuita, muista pakata tulentekovälineet mukaan. Tauon lomassa voi tutkia Fiskarsin rikasta luontoa. Kuinka monta sammallajia löydät? Muistakaa, ettei kasveja saa poimia eikä luontoa vahingoittaa, reitti kulkee osittain luonnonsuojelualueella. Kaikki roska tulee viedä takaisin ruukkiin. Torilta laidalta löydät kierrätyspisteen.

Varusteiden päivitys?

Palatessa ruukkiin voi ulkoiluvarusteet käydä päivittämässä lämminhenkisessä Butiken på Landet -putiikissa (kartassa nro 19) torin laidalla. Sieltä löytyy kaikki tarvittava tyylikkääseen luontoretkeen; lämpimät neuleet, saappaat, tuulenpitävät vaatteet ja asusteet. Sieniveitset voi napata mukaan mm. Knivosta (kartassa nro 15B) ja korin esimerkiksi Tupapuodista (kartassa nro 15B).

Täydellä vatsalla kotia kohti

Päivä on hyvä päättää mahat tyytyväisenä. Ravintola Kuparipajan burgerit eivät koskaan jätä nälkäiseksi. Energisimmät voivat ruokailun jälkeen vielä kipaista Puulajipolun (n. 2km) jonka varrella on yli 20 puulajia. Esite löytyy täältä.

Reittiin voit tutstua tarkemmin täältä: https://www.fiskarsvillage.fi/aktiviteetit/risslan-metsapolku/ 

Tervetuloa uudestaan!

Lisää artikkeleita

30.09.2021

Ruukin ruskaa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa kuin Lapin puissa

Ruska on hienoa täällä etelässäkin ja monipuolisen puuston ansiosta värien kirjo suurempaa...

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli
28.09.2021

Tuhannen perhoslajin ruukki

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli
28.09.2021

Mäkihyppyä Fiskarsissa

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli
18.08.2021

Hiilijalanjälkiä Fiskarsin metsissä

Kategoriat: Fiskarsin historia ja ympäristö
Lue artikkeli

Suunnittele vierailusi

Suunnittele vierailusi on työkalu jolla voit merkitä itsellesi kiinnostavia kohteita ja räätälöidä oman Fiskars vierailu kokemuksesi.

Kuinka tämä toimii?

Suunnittele vierailusi toiminnalisuuden avulla voit kerätä itseäsi kiinnostavia tapahtumia, aktiviteeteja ja kohteita Minun listalle. Luomasi lista autaa sinua räätlöimään oman näköisesi Fiskars vierailun.

Kerääminen listalle tapahtuu klikkaamalla, missä tahansa sivustolla, tapahtuman, aktiviteetin tai kohteen yhteydessä oleva sydänsymbolia. Kohteen poistaminen omalta listalta tapahtuu painamalla kyseisen kohteen X symbolia

Valmiin listan voit tulostaa tai lähettää sen omaan sähköpostiisi.

Minun lista
Varaa aikaa
Numero kartalla
Suunnittele vierailusi