Hienotaepaja

Ladon vintillä alkanut hienotaepaja sai oman rakennuksensa toiminnan kasvettua. Uusi hienotaepaja rakennettiin alun perin Carl Ludvig Engelin piirtämänä vuonna 1832. Hienotaepaja oli pitkä yksikerroksinen tiilirakennus, joka koostui kuudesta huoneesta: kuparivasarasta, karkea- ja hienotaepajasta, viila- ja sorvipajasta, hiomis- ja kiillotushuoneesta sekä messinkivalimosta. Rakennusta korotettiin puisella yläkerroksella J.E.Wiikin suunnitelmien mukaan 1851. Rakennus paloi vuonna 1888 ja samana vuonna se rakennettiin uudelleen punatiilestä nykyiseen asuunsa.

 

Hienotaepajan perustamisesta asti mukana ollut tuote olivat sakset. Niiden valmistus oli manuaalista ja pysynyt lähes muuttumattomana. Saksien valmistus vaatii valtavasti käsityötaitoa. 1960-luvulla Saksassa oli kehitetty uusi mekaaninen tapa hioa saksenkärjen pintaa. Fiskarsiin tilattiin vastaavia koneita, mutta ne osoittautuivat epäkäytännöllisiksi. Näin ollen ajatus saksienvalmistuksen mekanisoimisesta unohdettiin.

Hienotaepajan työntekijät olivat kuitenkin kiinnostuneet mekanisoimisesta ja aloittivat omat kokeilunsa jotka johti pikkuhiljaa onnistumiseen. Työtä voitiin yksinkertaistaa ottamalla käyttöön tasainen hionta ja vaihtamalla vanhat kiinnitysruuvit niitteihin. Kun vielä saksien ”silmukat” voitiin valmistaa muovista, muuttui valmistus pitkälti automatisoiduksi. Korkealaatuinen ruostumaton teräs paransi saksien leikkuuominaisuuksia. Pienemmillä kustannuksilla voitiin nyt valmistaa parempi tuote, jonka ulkonäkökin oli vetoava. Uusien saksien valmistus aloitettiin Fiskarsissa, mutta hyvin pian tilat kävivät pieniksi. Uutena isona investointina rakennettiin täysin uusi saksitehdas Billnäsiin vuonna 1972. Saksien jäljissä alkoi kasvaa uusi monipuolinen toiminta, vanha hienotaepaja oli muuttunut.

Rakennuksen matala laajennusosa on 1900-luvun alkuvuosilta. Rakennus kunnostettiin toiminnan lakkautumisen jälkeen 1980-luvulla. Nykyään rakennuksessa toimii kokoushotelli Tegel.

Suunnittele vierailusi

Suunnittele vierailusi on työkalu jolla voit merkitä itsellesi kiinnostavia kohteita ja räätälöidä oman Fiskars vierailu kokemuksesi.

Kuinka tämä toimii?

Suunnittele vierailusi toiminnalisuuden avulla voit kerätä itseäsi kiinnostavia tapahtumia, aktiviteeteja ja kohteita Minun listalle. Luomasi lista autaa sinua räätlöimään oman näköisesi Fiskars vierailun.

Kerääminen listalle tapahtuu klikkaamalla, missä tahansa sivustolla, tapahtuman, aktiviteetin tai kohteen yhteydessä oleva sydänsymbolia. Kohteen poistaminen omalta listalta tapahtuu painamalla kyseisen kohteen X symbolia

Valmiin listan voit tulostaa tai lähettää sen omaan sähköpostiisi.

Minun lista
Varaa aikaa
Numero kartalla
Suunnittele vierailusi