KWUM Vinterutställning

På vinterutställningen presenteras verk av Tuula Auermaa, Erkka Auermaa, Howard Smith och Camilla Moberg.
Datum för evenemang
01.11.2020 - 06.04.2021
Öppethållning
1.11.20.-6.4.21, ons-sön kl 12-17 (6.1 kl. 12-17)
Inträde
8 €/vuxen, 5 €/pensionär, studerande, under 16-åringar gratis.
Adress
KWUM, Bakluravägen 12, 10470 Fiskars
Telefon
+358 50 5112232

Keramikmuseet KWUM presenterar fyra konstnärers verk av keramik och glas. Vinterutställningen är öppen 1.11.20.-6.4.21, onsdag-söndag kl 12-17 (24.-29.12 stängt)

Presentation av KWUM utställningens konstnärer.

TUULA AUERMAA Bränd Linje
ERKKA AUERMAA Skulpturer
Vi är stolta över att vi får tillfälle att hålla en gemensam utställning i keramik-muséet Kwum. Den arkitektoniska helheten bildar en otroligt fin omgivning, där ljus och natur möts. Tuulas utställningshelhet bildar en retrospektiv stig, bestående av plock bland alster från flera år. De äldsta av Tuulas föremål härrör från den tidens Konstindustriella skola på 60-talet då föremålen brändes i en vedeldad ugn på Ateneums gård.
Av mina egna utställda alster har en stor del skapats under de två senaste åren, och därför bildar de inte en likadan retrospektiv vy. När en sådan omfattande och länge bearbetad utställning blir färdig, upplever man något liknande som vandraren som äntligen finner en rastplats. Det känns bra att sitta ner och betrakta den väg som man har gått.

HOWARD SMITH Ceramic Art
Den kreativt mångkunniga, konstnären och formgivaren Howard Smith (f. 1928) har bott i mitt grannskap i Fiskars i mer än tjugo år. Det är mig en glädje att visa hans konstkeramik på vinterutställningen i KWUM.
Howard Smith flyttade från USA till Finland på 60-talet. Han har gjort sig känd för sin vittomfattande förmåga som konstnär och designer. Inget material har begränsat hans konstnärliga arbete. Han har för finländarna öppnat sin färgstarka världsbild bl.a. genom våra allmogeföremål. Han har blåst liv i övergivet järnskrot. Hans verk utstrålar glädje, humor och infall.
De textiler som han designade för Vallila på 60-talet och 80-tals keramiken för Arabia är fortfarande populära. Unde årtiondenas lopp har han hunnit utföra ett flertal beställningar för offentliga utrymmen. Förrän han slog sig ner i Fiskar verkade han tillsammans med sin hustru Erna Aaltonen i en egen studio i Tervakoski.
År 2001 belönades Howard Smith med Statens designpris och från år 2003 har han erhållit statlig konstnärspension. I år har Ateneum utökat sina samlingar med flera konstverk av Howard Smith.
På KWUM-museets utställning, HOWARD SMITH Ceramic Art, visas unika verk i keramik, alla från senaste årtionde.

CAMILLA MOBERG Messengers in Glass – THE INVISIBLES
Genom tiderna har naturstenformationer varit betydelsefulla och i olika kulturer förmedlat olika saker. Stenhögar kan hittas i naturen runtom i världen för att visa vägen – lämna ordlösa meddelanden till förbipasserare. Stenformationer symboliserar för mig gemenskap och mänsklighet, bandet mellan mänskan och naturen samt växelverkan mänskor emellan. Messengers in Glass –skulpturerna har fötts inspirerad av naturstenformationer.
Utgångspunkten är insekter från närområden och fjärran länder. Jag har fördjupat mig i ämnet (utrotningshotade arter och biodiversitet) och sökt information och bilder av utrotningshotade insekter både i vårt eget ekosystem och i Amazonas regnskogar. Samarbetet med insektforskare har medfört projektet sakkunnighet. På basen av bildmaterialet och informationen jobbar jag vidare med mina glasverk. Strävan är att överföra de utvalda insekternas strukturer och färgvärld till glaset och skulpturerna. Huvudtanken är att göra det osynliga synligt, fästa uppmärksamheten vid hur mycket värdefullt men osynligt finns omkring oss. En viktig del av projektet är att berätta insekternas historia och svara
på frågan varför insekternas försvinnande är oroväckande.
The Invisibles- utställningen visar projektets första ljusskulpturer. Projektet pågår hela året 2021. Huvudmaterialet i skulpturerna är munblåst glas. De unika glaselementen har framställts i Notsjö, Finlands äldsta glasbruk. Varje glaselement är ett unikat. Naturstenarna är en viktig del av helheten.

Arbetsgruppen
Glasblåsarna Janne Rahunen, Manuel Diemer, Lasikomppania, Notsjö
Slipning: Heikki Viinikainen, Notsjö
Elektrifiering: Cariitti
Bearbetning av naturstenarna: Loimaan Kivi

VÄLKOMNA!

Karin Widnäs